Sagt om tävlingen.

Pressmeddelanden

STEEN FYRA I VINTERPOKALEN

9 februari
Christer Steen höll tempot på topp när Vinterpokalen inledde förbundsmästerskapet i rally. Svärdsjöföraren blev till slut fyra i tvåhjulsdrivna klassen - ett tuppfjät på prispallen.

FM-premiären ägde rum i skogarna norr om Ockelbo. Fyra sträckor mätte tillsammans 8,5 mil och det rådde rejält vinterföre. Manfallet blev stort. I tvåhjulsdrivna klassen - med hela 38 A-förare till start - vann Martin Berglund, Gävle, fyra sekunder före en hårt spurtande Tobias Söderqvist från År-sunda. Svärdsjöföraren Christer Steen och Ola Parkheden, Mälaröarna, följde därefter på samma tid. Den sistnämnde drog det längsta strået efter särskiljning.

KÖRDE IN I ETT TRÄD
- Det har varit mycket skruvande efter att jag kvaddat min Corsa mot ett träd i Finnskogsvalsen för två veckor sedan. Från början hade jag för avsikt att köra min Vauxhall kit-car idag, men fick ändra planerna efter ett motorhaveri i samband med provkörning, berättade Christer efter målgången.
En bra körning presterade även Erik Lindroth, Mora, nionde man i klassen.
Bland B-förarna höll Jonas Brinkemar, Horndal, det högsta tempot. Facit blev en överlägsen seger, hela 40 sekunder, före rospiggen Hans Jansson. Borlänges Roger Högsved styrde in som trea.
I fyrhjulsdrivna klassen knep Mats Thorszelius från Uppsala segerpokalen med 25 sekunder i marginal på östgöten Jari Saarinen. Erik Simonsson, Lima, körde snabbast av B-förarna, närmast följd av Steen Skodborg.
Inbjudningsklassen Grupp E blev en munsbit för Henrik Johansson, Svärdsjö. Robin Friberg, Ludvika, slutade tvåa i ungdomsklassen (förare 16-17 år).

THORSZELIUS I TOPP FRÅN BÖRJAN TILL SLUT

8 februari
Mats Thorszelius med broder Tomas som co-driver stod inte att hejda i Vinterpokalen.
Uppsaladuon toppade från start till mål och skrev marginalen till 25 sekunder före östgöten Jari Saarinen.

Tävlingen var årets inledande i Upplands rally-DM och avgjordes i skogarna norr om Ockelbo. Fyra sträckor omfattade tillsammans 8,5 mil på rejält vinterföre.
- Motorn tryckte ur sig lite vatten men inget som inverkade på körningen. Jag är mycket nöjd med dagen, sammanfattade Mats Thorszelius efter målgång.

Redan på den första sträckan hade bröderna Thorszelius visat vart skåpet skulle stå. Elva sekunder skilde här till Saarinen och Per-Arne Ljung, Hofors. Därefter drygade man ut avståndet ytterligare.
- Målsättningen är att försvara DM-guldet. Det här var en bra början på vägen dit, fortsätter Mats Thorszelius.
Näst bästa förare från Uppland i fyrhjulsdrivna klassen blev Daniel Lundberg, Skepptuna. David Forslund, Film, följde därefter.

I tvåhjulsdrivna klassen tampades Hans-Åke "Hojjen" Jansson, Rimo, med Mikael Åhman, Almunge, om epitetet upplandsbäst. Den förstnämnde drog det längsta strået med tre sekunder.
Rikard Karlsson, Uppsala, tog full pott DM-poäng i Klass 3, Volvo Original/Grupp N 0-1600.

KURT ELIASSON

THORSZELIUS FÖRE SAARINEN I VINTERPOKALEN

8 februari
Med två raka sträcksegrar tog Mats Thorszelius kommandot i Vinterpokalen, hade en 25 sekunders ledning vid halvtid till Jari Saarinen som årsdebuterade. Martin Berglund var trea totalt och snabbaste 2wd förare. Då var 2 av 4 sträckor avverkade för de 149 startande, totalt tog sig 107 av dem tillbaka till målet i Ockelbo.

Kjell Sandberg tog sin Toyota Corolla till snabbaste sträcktid på tredjesträckan och Jari Saarinen knep snabbaste tid på sista. Totalt blev det ändå en 25 sekunders vinst för Mats Thorszelius före just Jari Saarinen. Per-Arne Ljung var totalt 40 sekunder från segraren och hade sju sekunds marginal ned till fyran Kjell Sandberg. Björn Adolfsson slutade sexa totalt, precis bakom snabbaste 2wd åkare Martin Berglund. Adolfsson stod anmäld i en Toyota Celica men bilder från rallyskogen visar något helt annat, nämligen en röd/vit Skoda Octavia WRC.

För Martin Berglund blev det en 4 sekunds seger före Tobias Söderqvist med Ola Parkheden som trea, då delad tid med Christer Steen. B-vinnare i 2wd blev Jonas Brinkemar som vann 40 sekunder före Hans Jansson. Erik Simonsson plockade hem största pokalen bland de fyrhjulsdrivna b-förarna. Med 1 minut och 23 sekunder vann Jocke Halvarsson c-förarklassen före Jens Branteström, d.v.s. den tvåhjulsdrivna. Före de med fyra drivande hjul vann Nicklas Andersson.
Före de trimmade c-förarna totalt var snabbaste VOC bil med vinnaren Ingemar Thelander som vann en tät strid mot Stefan Eriksson som avgjordes på sista sträckan där det byttes placeringar. I b-klassen vann Stig-Ola Henriksson och för c-förarna var Marcus Nilsson snabbast, halvminuten före b-vinnaren. I tre grupp E klasser vann Henrik Johansson, Kjelle Ekström och Sebastian Zielinski. Appendix K vann Robert Martinsson och i ungdomsrally var Erik Wigren snabbast i mål.